Tuesday, May 5, 2020

PKPB : Roadtax Kereta Mati Masih Boleh Memandu - JPJ

Pemilik kenderaan dibenarkan memandu kenderaan jika Lesen Kenderaan motor (LKM) ataupun lesen memandu telah tamat tempoh dalam waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dengan syarat insurans kenderaan masih hidup.


Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam kenyataan hari ini memaklumkan kenderaan persendirian masih tertakluk terhadap pengecualian pembaharuan LKM dan lesen memandu dalam tempoh PKP seperti yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong pada 24 Mac yang lalu.

Dalam pada itu, pihak JPJ telah membenarkan Pos Malaysia untuk menjalankan urus niaga pembaharuan lesen memandu dan LKM kenderaan persendirian.

"Pihak JPJ memahami rungutan orang ramai berkenaan dengan pembukaan kaunter urus niaga di pejabat JPJ hanya untuk urusan perdagangan dan beberapa jenis urus niaga sahaja," menurut kenyataan itu.

Pembukaan kaunter urus niaga dibuat secara berperingkat bagi mengurangkan risiko penyebaran wabak Covid-19.

"Bagi menyokong kelangsungan ekonomi, pembukaan urus niaga berperingkat ini adalah untuk memfokuskan kepada kenderaan perdagangan ataupun komersial sahaja.

"Seterusnya, secara beransur-ansur JPJ akan membuka kaunter urus niaga bagi urusan lain termasuk dengan kenderaan persendirian," menurut JPJ.

Jadi korang tak perlu mengelibas roadtax mati ke lesen mati ke drive sahaja kereta tu. Selepas dari PKP nanti korang boleh perbaharui lesen dan roadtax kereta korang tu.

Ingat pastikan penjarakan sosial, basuh tangan dengan sabun ataupun sanitizer dengan kerap, gunakan penutup mulut jika batuk dan selesema, dan tak perlu keluar rumah jika tidak ada urusan penting.